Co všechno se počítá do ceny nemovitosti?

Pokud prodáváte nebo pronajímáte byt, musíte si umět správně určit cenu nebo výši nájmu. Cena je ovlivněna mnohými faktory, které je potřeba zohlednit. Některé jsou opravdu důležité. Mezi ně musíme určitě zahrnout lokalitu, velikost bytu, stav i jeho stáří.

Lokalita

Pražské reality

Pražské reality

Lokalita je bezesporu jeden z nejdůležitějších faktorů, které ovlivňují cenu bytu.

Pokud vezmeme v úvahu velká města, pak v centru jsou domy a byty na prodej podstatně dražší než na okraji.

Reality Praha – tam je to velmi patrné. Ovšem nikdy není možné porovnávat dva stejné byty např. v centru Prahy a v centru Mostu.

Je také důležité co konkrétní člověk preferuje. Někdo má raději menší město s příjemnou a klidnou atmosférou, s dobrou dopravní dostupností a pestrým kulturním vyžitím. Někdo dává přednost centru a ruchu velkoměsta.

Stáří a stav

Jak jsou byty a domy na prodej staré a hlavně jejich současný stav je také velice důležité pro určení ceny. Je samozřejmé, že za starý byt, který bude nutné rekonstruovat, nemůžete požadovat stejnou cenu jako za novostavbu nebo byt po rekonstrukci.

Platí, že mnohem lépe se vám bude prodávat byt, kde jsou nová okna, nové rozvody elektřiny, vody atd. V posledních letech se celkem dost rozmohla tzv. svépomoc.

To znamená, že si lidé koupí starý nezrekonstruovaný byt za nízkou cenu a poté si ho sami zrekonstruují s malou pomocí řemeslníků.

Velikost bytu

Interiér bytu

Interiér bytu

V dnešní době mají lidé nejvíce zájem o byty na prodej s dispozicí 2+kk.

Po velkých bytech není dostatečná poptávka.

Proto se může stát, že byt 4+1 bude stát ve stejné lokalitě jen o něco málo více než byt 2+1. Pro kupujícího jsou důležité i další prostory, jako je sklep, balkon, předzahrádka nebo terasa.

Ostatní faktory

Pro potenciálního kupce může být také důležitý výhled z okna, sociální struktura, parkování v garáži nebo zajištění úklidu společných prostor.

Často také rozhoduje intuice a pocit, který má zájemce o nemovitost, když do ní první vstoupí. Vždyť domov najdeme právě tam, kde se cítíme nejlépe.

WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera