Jak řešit neplatícího nájemníka?

Jste vlastníkem bytu nebo více bytů, které pronajímáte? Může to být velmi příjemný způsob k získání peněz navíc. Pokud všechno funguje jak má, potom nemáte problém. Ten ovšem může nastat ve chvíli, kdy nájemník neplatí nájem. Tuto situaci řešte co nejdříve – nejlépe okamžitě.

Prevence je základ

Realitní makléřka s nájemníkem

Realitní makléřka s nájemníkem

Ideální stav je takový, že k neplacení nájmu nikdy nedojde.

Dbejte proto na důslednost při výběru nájemníka.

Byty k pronájmu hledá spousta lidí, proto si ve většině případů budete moci z potenciálních nájemníků vybírat. Zvolte tedy takového, u kterého je nejmenší šance, že se dostane do finančních problémů. Dejte také na první dojem a pocit, který ze zájemců máte.

Nájemce si můžete prověřit. Na internetu se můžete třeba dozvědět, zda není v insolvenci. Zeptejte se, jestli a kde pracuje. Klidně se do firmy běžte zeptat, zda je to pravda.

Také zjistěte, kde zájemce bydlel předtím, a chtějte kontakt na majitele bytu. Je to trochu detektivní práce, ale není to nic protizákonného. Obezřetnost platí i v případě, že je jedná o pronájem domů.

Kvalitní smlouva

Až vyberete mezi zájemci toho nejlepšího, měli byste už mít připravenou smlouvu od profesionála. Realitní kanceláře, které mají svého právníka, vám s tím pomohou.

Smlouva by měla kromě základních věcí obsahovat i sankce pro případ pozdního placení a neměly by chybět ani informace o kauci.

Kauce může být maximálně šestinásobek měsíčního nájmu. Většinou se ale jedná o tříměsíční nájem.

Hlídejte si platby

Platby

Platby

Neplatí váš nájemník včas? Ihned ho na to upozorněte.

Jestliže nebudete mít peníze na účtu k dohodnutému dni, okamžitě nájemce kontaktujte dopisem nebo e-mailem.

Tyto dokumenty archivujte, můžou se vám později hodit. Pokud se to stalo poprvé, u jinak spolehlivého nájemníka, buďte mírní a neuplatňujte sankce. Možná šlo jen o omyl.

Pokud se to bude opakovat pravidelně, ukončete smluvní vztah. O pár nájmů možná přijdete, ale od toho je tu kauce.

WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera