Móda do kanceláře není nudná

šaty1

Pokud nastupujete do nového zaměstnání, určitě nechcete hned v prvních dnech vzbudit rozruch nebo posměch proto, že nejste správně oblečena. Módu do kanceláře si mnoho lidí stále představuje jen jako nudné černé nebo šedé kostýmy a střízlivé účesy. V současnosti se však i pracovní móda uvolňuje a i v kancelářích a bankách můžeme vidět veselejší barvy a méně formální oblečení.
Vždy je však dobré, pokud se dopředu seznámíte s firemními pravidly a budete se informovat na dress code, který je v daném podniku a na dané pozici třeba dodržovat. Samozřejmě že jsou i povolání, ve kterých nemusíte tuto otázku řešit, kde nevadí, že jste si oblíbila módu z bazaru, ale není na škodu seznámit se s pravidly oblékání, protože nikdy nevíte, co na vás v životě čeká.

Firemní dress cody můžeme rozdělit na tři typy – business, business casual a casual

Business code (neboli strict code) je třeba dodržovat vlastně jen na těch nejvyšších pozicích a v povoláních jako jsou právničky, političky, ekonomky nebo vysoce postavené bankéřky. Tyto ženy by do zaměstnání mělo chodit v tlumených barvách a jejich móda by se měla vyznačovat především elegancí a konzervativností. Nejlépe se hodí obléci kalhotový kostým nebo kostým se sukní, který doplníte halenkou nebo košilí s nepříliš hlubokým výstřihem. Boty by měly být vždy plné kožené lodičky na podpatku vysokém 2 – 6 cm a povinností jsou i za parného dne punčochy. Celý outfit doplňte jemným šperkem, decentním líčením a jednoduchým účesem. Kabelky a veškeré doplňky by měly být kvalitní a určitě se vám nevyplatí na nich šetřit – nemusíte mít kabelek deset, pokud pořídíte jednu značkovou, vydrží vám dlouho a budete se s ní cítit lépe. Takto oblečená byste měla vyrážet i na pracovní jednání s výše postavenými lidmi, které chcete zaujmout.

Business casual je poněkud uvolněnější, ale stále je třeba dodržovat jistá pravidla. Stejně jako ve všech jiných předpisech týkajících se oblečení je základem čistota a úpravnost. Pokud máte na těle tetování nebo piercing, není zaměstnání tím pravým místem, kde byste se jimi měla chlubit. Stejně tak se nehodí ani výzývavé oblečení nebo oblečení s nápisy. Do tohoto stylu patří elegantní boty na nízkém podpatku, které nemusí být kožené, v létě si můžete dovolit otevřenou špičku. Nevhodné jsou ale boty sportovní (a to jak pro muže, tak pro ženy). Ve svém oblečení byste měla volit jen jednu výraznou barvu, nejlépe na topu, kterou doplníte neutrálními kalhotami nebo sukní. Protože se jedná o uvolněnější styl, není třeba oblékat se do kostýmu, velmi vhodné jsou různé šaty, které každé ženě dodají eleganci. Líčení i účes opět volte jednoduchý a doplňky kvalitní. Pokud jste zvyklá nosit šperky, vyberte si jen jemné, které nebudou upoutávat pozornost.

A nejuvolněnější a tím pádem i nejoblíbenější je casual dress code. Některé firmy, kde je třeba dodržovat přísnější pravidla, dopřávají svým zaměstnancům třeba casual pátky, kdy se mohou odvázat a vyrazit v běžném oblečení. Jedná se o přirozenější a sportovnější styl, ve kterém jsou dovoleny trička (nejlépe s límečkem), výraznější topy a dokonce džíny. Jediné, na co byste měla zapomenout, jsou šortky – ty se do práce nehodí v žádném provedení, ty raději ponechte na čas dovolené. Doufáme, že i v oblečení, které podléhá mnoha pravidlům, se budete cítit dobře a budete v něm odvádět práci, která vám bude dělat radost.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera