Starší rodinné domy versus novostavby

Rádi byste se přestěhovali z malého bytu ve městě do domku za městem nebo na vesnici? Můžete si nechat postavit novostavbu, nebo zvolit druhou variantu, kterou je koupě staršího domu. Otázkou je, jaké jsou vaše představy a také jaké jsou vaše finanční možnosti.

Výhody a nevýhody starého domu

Rodinný dům

Rodinný dům

Jste z Prahy? Potom by vás mohli zajímat rodinné domy v Praze k prodeji.

Starší domy mají svou atmosféru, kouzlo a duši.

Dříve byly domy stavěny na větších pozemcích než je tomu dnes a na zahradě se většinou nachází vzrostlé stromy, které zajistí stín.

Také občanská vybavenost bývá mnohem lepší než u nových domů. Realitní kanceláře nabízejí staré domy, ale tato nabídka není široká.

U starého domu je nutné ohlídat si technický stav. Nejde jen o rekonstrukce v interiéru. Důležitá je střecha, elektroinstalace, rozvod vody, zkontrolujte také, zda není dům podmáčený atd.

Rekonstrukce není zadarmo. Ke kupní smlouvě si přičtěte také peníze, které za opravy budete muset vydat. Možná zjistíte, že se vám koupě nevyplatí.

Výhody a nevýhody novostavby

Co se týče technického stavu, novostavba jasně vítězí nad starým domem. U nového domu nebudete muset nic rekonstruovat minimálně několik let. Tedy pokud je realizace provedena kvalitně.

Navíc u novostavby dostanete dvouletou záruční lhůtu. Nový dům je také úspornější, protože je postaven z materiálů, které mají lepší tepelně izolační vlastnosti.

Každý realitní rádce vás upozorní, že největší nevýhodou novostavby je cena, která může být podstatně vyšší než u starého domu. Nebezpečí také hrozí v tom, že novostavby se většinou staví z dosahu občanské vybavenosti.

Podle čeho vybrat?

Je to otázka peněz, času i vkusu. Někteří lidé dají přednost starému domu nejen z důvodu nižší ceny, ale i proto, že jim je unifikovaný styl novostaveb proti srsti.

Důležitým faktorem je to skutečnost, zda máte v době stavby nového domu kde bydlet. U starých domů je většinou možné rekonstruovat a bydlet najednou.

WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera